newsroom-espaz-rotterdam-header.1919x348_geknipt
Zzp-schap
Verschillen-tussen-uitzenden-en-zzp

Verschillen uitzenden en Zzp

15 juni 2023

Werken op tijdelijke basis. Het kan op verschillende manieren. Espaz biedt kandidaten de mogelijkheid om op uitzendbasis of als Zzp'er aan de slag te gaan. Hoewel beide opties flexibiliteit bieden, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee werkmodellen. De zaken op een rij. 

Werkgever versus zelfstandig ondernemer
Als uitzendkracht werk je via een uitzendbureau en verricht je tijdelijk werk bij verschillende opdrachtgevers. Het uitzendbureau fungeert als de formele werkgever en is verantwoordelijk voor het afhandelen van administratieve taken zoals salarisbetalingen en het regelen van arbeidsovereenkomsten. Als uitzendkracht werk je op basis van een uitzendovereenkomst, waarbij je in dienst bent van het uitzendbureau en uitgezonden wordt naar de opdrachtgever.

Als zzp'er ben je een zelfstandig ondernemer die zijn of haar diensten aanbiedt aan verschillende opdrachtgevers. Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor het regelen van je eigen administratie, belastingen en verzekeringen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen welke opdrachten je aanneemt, wat je tarief is en hoe je je werk organiseert. In tegenstelling tot een uitzendkracht ben je als zzp'er dus zelfstandig en niet in loondienst bij een uitzendbureau. Daar waar de uitzendkracht werkt op basis van een uitzendovereenkomst, werkt de Zzp’er op basis van een (door de belastingdienst opgestelde) modelovereenkomst.

Gezagsverhouding
Daar waar een uitzendkracht in loondienst werkt, moet je als Zzp’er ervoor zorgen dat je door de belastingdienst ook echt wordt aangemerkt als zzp’er. Belangrijk is dat er geen sprake is van een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever. Een gezagsverhouding ontstaat als een opdrachtgever bepaalt hoe jij je werk moet uitvoeren. Soms is het heel duidelijk; jij hebt een expertise die de opdrachtgever niet heeft. Hij heeft gewoon geen verstand van jouw vak. Op dat moment ontbreekt de gezagsverhouding.

Vaak echter, is het wel of niet bestaan van een gezagsverhouding onduidelijk. Bijvoorbeeld als je een medewerker van de opdrachtgever vervangt die tijdelijk afwezig is. Je verricht dan hetzelfde werk als die persoon zou hebben gedaan. De opdrachtgever vertelt je wat je moet doen en hoe. In dat geval kan er sprake zijn van een gezagsverhouding en schrijft de belastingdienst voor dat je meerdere opdrachtgevers moet hebben om aangemerkt te worden als zelfstandige.

Werk je als Zzp via een intermediair, dan kan het voorkomen dat je voor verschillende opdrachtgevers werkt. Let dan op: de belastingdienst ziet de intermediair als opdrachtgever en het bedrijf waar jij je werkzaamheden daadwerkelijk verricht als eindklant. Werk je dus voor 1 intermediair bij 3 eindklanten, dan ziet de belastingdienst dit dus als 1 opdrachtgever. Zorg er dus voor dat je of via meer intermediairs werkt en/of dit afwisselt met het werken bij opdrachtgevers tussen tussenpartij

Vrijheid en controle
Een van de belangrijkste verschillen tussen het werken als uitzendkracht en als zzp'er is de mate van vrijheid en controle over het werk. Als uitzendkracht ben je (afhankelijk van de soort uitzendovereenkomst die je hebt) gebonden aan de opdrachten die het uitzendbureau je aanbiedt. Je hebt minder zeggenschap over de aard van het werk en de werkomstandigheden. Als zzp'er  heb je meer vrijheid om je eigen opdrachten te kiezen en je werk op jouw manier uit te voeren. Je kunt je specialiseren in een specifiek vakgebied en hebt meer autonomie over je werk.

Financiën
Een ander belangrijk aspect is de financiële kant van het werken als uitzendkracht en als Zzp'er. Als uitzendkracht ontvang je een salaris op basis van de CAO waar het uitzendbureau bij is aangesloten of de CAO van de opdrachtgever. Je hebt recht op dezelfde beloning als een vaste werknemer met een vergelijkbare functie in het bedrijf waar je werkt. Dit wordt de inlenersbeloning genoemd. Deze schrijft voor dat je  in aanvulling op een gelijk salaris o.a. recht hebt op initiële en periodieke loonsverhogingen, toeslagen, vergoedingen en eenmalige, vaste uitkeringen. Het uitzendbureau zorgt voor de afdracht van belastingen en sociale premies. Daarentegen ben je als zzp'er verantwoordelijk voor je eigen tariefonderhandelingen en het bepalen van je inkomsten. Je moet zelf belastingen en sociale premies betalen en eventuele bedrijfskosten dekken. Als Zzp'er draag je dus meer financiële verantwoordelijkheid en heb je de mogelijkheid om je inkomen te maximaliseren.

Zekerheid
Op het gebied van zekerheid en bescherming zijn er ook verschillen tussen uitzendkrachten en Zzp'ers. Als uitzendkracht heb je meestal een tijdelijk contract en ben je gedekt door de arbeidsvoorwaarden van het uitzendbureau. Je hebt recht op bepaalde arbeidsrechten, zoals vakantiedagen, ziekteverlof en een ontslagbescherming. Als Zzp’er heb je geen recht op deze arbeidsvoorwaarden, omdat je als zelfstandige werkt. Je hebt geen recht op een uitkering in geval van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van een financiële buffer voor werkloosheid, ziekte, vakantie en pensioen.

Kortom
Het werken als uitzendkracht en als Zzp'er biedt flexibiliteit, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee vormen. Als uitzendkracht werk je in dienst van een uitzendbureau en ben je gebonden aan de opdrachten die je worden aangeboden. Als zzp'er ben je een zelfstandig ondernemer en heb je meer vrijheid en controle over je werk. Financieel draag je als zzp'er meer verantwoordelijkheid, terwijl uitzendkrachten meer zekerheid genieten in termen van arbeidsvoorwaarden en sociaal vangnet.

Meer weten over tijdelijk werken via Espaz? Bel ons op 088-9998999. We helpen je graag!