Groep-BWS

Sponsoring

Espaz steunt de Nederlandse Brandwonden Stichting

Steun voor het voorkomen en behandelen van brandwonden

Espaz, sponsor van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft tot doel om brandwonden te voorkomen en het leed dat door brandwonden wordt veroorzaakt te beperken. Men zet in op preventie, onderzoek, behandeling, informatie, educatie en integratie. Dit doen men met eigen medewerkers, collectanten, vrijwilligers en donateurs.

De stichting ontvangt geen overheidssubsidie en is volledig afhankelijk van giften en donaties. Sponsoring vanuit het bedrijfsleven is van essentieel belang. Hulp bieden aan de stichting kan op veel manieren. Bijdragen als vrijwilliger, als collectant, door een nalatenschap, of door mee te spelen in één van ’s-lands bekende loterijen.

Maar het liefst door te doneren, als bedrijf of als particulier. Espaz is sponsor van de Nederlandse Brandwonden Stichting en wij zouden het zeer waarderen als ook jij financieel zou willen bijdragen!

Doneer als particulier          Doneer als bedrijf

In 2023 brachten we een bezoek aan de Nederlandse Brandwonden Stichting. Een VNO-netwerkbijeenkomst was de aanleiding. Een gebeurtenis die op het eerste gezicht wellicht als een standaardevent kon worden beschouwd. De ontvangst was warm, de opkomst goed en de algehele sfeer uitstekend. We zaten ontspannen op onze stoelen totdat Dr. Annebeth de Vries het woord nam en met beelden haar verhaal kracht bijzette. De schok was groot...

Dr Annebeth de Vries
Annebeth is niet alleen kinder- en brandwondenchirurg, maar ook hoofd van het kinderbrandwondencentrum van het Rodekruisziekenhuis te Beverwijk. Ze werkt nauw samen met de brandwondencentra van Rotterdam en Groningen. De Nederlandse Brandwonden Stichting financiert veel van haar onderzoeken, waaronder die naar het verbeteren van de brandwondenzorg voor kinderen en naar Necrotiserende Wekedelen Infectie (NWDI). Dagelijks ziet Annebeth de schade die brandwonden aanrichten en tijdens haar presentatie maakte ze ons deelgenoot van die ervaring. Haar gepassioneerde en levendige verhaal bevatte een duidelijke disclaimer bij de getoonde foto's: "Ik laat de beelden niet zien uit sensatiezucht, maar om te tonen wat brandwonden teweegbrengen." Het maakte indruk...

dr-annebeth-de-vries

Brandwonden
Annebeth's specialisme komt vooral tot uiting in de behandeling van patiënten met de meest ernstige brandwonden, waarbij sommige mensen meer dan 80% van hun lichaam verbrand hebben. Onder hen veel kinderen. 50% van de brandwonden treft kinderen, waarvan de helft kinderen onder de 5 jaar. Heetwaterverbranding is de grootste boosdoener, gevolgd door vlamverbranding bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar.



Cijfers
Jaarlijks komen 92.000 mensen met brandwonden bij de huisarts. 4500 bezoeken de eerste hulp en worden opgenomen in het ziekenhuis of doorverwezen naar een brandwondencentrum. Gemiddeld worden 1000 mensen met ernstige brandwonden opgenomen in één van de drie Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam.

Soorten
De meeste brandwonden ontstaan tijdens alledaagse bezigheden, zoals het vastpakken van hete voorwerpen uit de oven of het aanraken van een heet strijkijzer (contactverbranding). Bijna 40% van alle ongevallen wordt veroorzaakt door hete vloeistoffen, zoals het omgooien van een kopje koffie of thee (de grootste oorzaak van brandwonden bij kinderen tussen de 0 en 4 jaar). De meest bekende vorm van verbranding is die door de zon en dan zijn er ook nog verbrandingen door contact met een (steek)vlam, elektriciteit of chemische vloeistoffen.

Maten
De ernst van een brandwond wordt bepaald door factoren zoals grootte, diepte, plaats van de wond, leeftijd van het slachtoffer en eventuele bijkomende letsels. Het lichaam kan de opperhuid zelf herstellen, maar als de lederhuid beschadigd is, geneest deze niet zonder littekens. De ernst van de brandwond wordt ingedeeld in gradaties van 1 (licht) tot 3 (zeer ernstig), waarbij de gesteldheid van het slachtoffer slechter wordt naarmate de verbranding uitgebreider is.

brandwondenvrouw3

Handelen
Wat te doen in geval van een brandwond?
- Koel de wond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden (en luiers).
- Koel alleen de wond om te voorkomen dat het lichaam te veel afkoelt.
- Bedek de wond met een schone doek, steriel verband of plastic huishoudfolie. Smeer niets op de wond.
- Houd het slachtoffer warm met een deken.
- Waarschuw een arts in geval van blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
- Als je zelf naar een arts gaat, vervoer het slachtoffer dan zittend om zwellingen in de keel te voorkomen (deze onstaan vaak bij verbranding).

Voorkomen
Lees alle tips ter voorkoming van brandwonden. Of het nu gaat om de bbq, de hete kruik of de badtemperatuur.

Tips ter voorkoming van brandwonden 

Necrotiserende Wekedelen Infectie (NWDI)
Een deel van Annebeth's specialisme omvat de behandeling van Necrotiserende Wekedelen Infectie (NWDI), veroorzaakt door een 'vleesetende bacterie' of soms door schimmels, waarbij Streptococcus Pyogenes de meest voorkomende boosdoener is. Hoewel deze aandoening gelukkig zeldzaam is (hij treft ongeveer 400 patiënten per jaar), neemt het aantal gevallen toe.

Snelle actie is van levensbelang voor de patiënt, omdat de infectie zich razendsnel verspreidt. Wat begint als een ogenschijnlijk onschuldige blauwe plek of een klein wondje op de huid, kan uitgroeien tot een levensbedreigende aandoening. Soms is er echter niets aan de huid te zien, maar voelt de patiënt zich wel heel ziek, heeft koorts en pijn. Als de ziekte voortschrijdt, ontstaan er blaren op de huid en kan deze zwart worden. Meerdere operaties zijn vaak nodig om de infectie te verwijderen, resulterend in een wond die lijkt op een derdegraads verbranding. Daarom worden patiënten met NWDI behandeld in een brandwondencentrum. 

Conclusie
Een ongeluk zit voor iedereen in een klein hoekje. We kunnen allemaal geconfronteerd worden met (de gevolgen van) brandwonden. Steun met ons de Nederlandse Brandwonden Stichting bij de uitvoering van hun belangrijke werk.