newsroom-espaz-rotterdam-header.1919x348_geknipt
Nieuws
Rutte-van-de-markt

Fijne vakantie (bedankt Mark)!

12 juli 2023

Vakantie is voor de meesten van ons even afschakelen. Geen werk, geen huishouden, geen gezins- of familiebeslommeringen. Lekker weg en even helemaal niets. Niets moeten. Gewoon doen waar je zin in hebt. Of dat nu in actieve of passieve zin is. Alles is goed.

Afmakers
In de opmaat naar de vakantie van anderen; met name zij met schoolgaande kinderen, was het topdrukte vorige week. Iedereen wilde alles nog even afregelen. Vraagstukken die al weken op de plank lagen hadden vóór de vakantie echt een antwoord nodig. Berekeningen moesten worden gemaakt, zaken uitgezocht en voor die onderhandse aanbesteding bleek op het laatste moment nog een ingewikkeld addendum nodig. Tot zover de categorie ‘afmakers’.

Alvast-in-gang-zetters
Dan hebben we ook de ‘alvast-in-gang-zetters’. Zij die voordat zij op vakantie gaan anderen graag aan het werk zetten. “Ik ben drie weken afwezig, maar misschien kun je alvast kijken naar een ….  en mij op de hoogte houden”. Want waar de meesten tijdens de vakantie afschakelen, geldt dat niet voor iedereen. Sterker nog; het komt steeds vaker voor dat tijdens het verlof gewoon de email wordt gecheckt, de agenda wordt getrokken en zaken worden ingeregeld. Een goede ontwikkeling? Het is maar hoe je het bekijkt. Voor de regelaars onder ons werkt het ongetwijfeld prettig dat zaken ‘gewoon’ doorlopen. Zij die beter weten zien het belang in van even de zinnen verzetten, het hoofd leegmaken en nieuwe energie opdoen.

Heer
Ik sprak eerder vandaag een heer die leiding geeft aan een omvangrijk projectteam bij de overheid. Een miljoenen project dat voor vervolgfasen afhankelijk is van politiek Den Haag. Hij is van de categorie ‘alvast-in- gang-zetters’, maar had zich voorgenomen het dit jaar anders aan te pakken. Het was niet zijn idee, maar dat van zijn echtgenote. Die sprak mede namens de tweeling van 2,5 en de grote broer van 4. Ze had hem verteld dat er speciale bureaus waren voor mensen die graag op werkvakantie wilden. De contactgegevens had ze paraat. Hij had voor zijn huwelijk gekozen en beloofd uit de lucht te gaan. Tenslotte werd het reces en stond de eerste vergadering pas gepland in de tweede week van september. Vol goede voornemens vertrok heer met aanhang 5 juli naar Arles. 7 juli viel het Kabinet, drie dagen daarna was onze premier uitgedacht over zijn toekomstplannen. Hij besloot definitief af te schakelen van het politieke geneuzel. Het land in rep en roer.

Not amused
Uit het feit dat ik heer vanochtend sprak blijkt dat hij zijn belofte had gebroken. Of ik er echt voor wilde zorgen dat hij bij terugkomst twee extra mensen had, want het was alle hens aan dek in onzekere tijden. “Houd me even in de loep”. Zijn echtgenote was alles behalve amused. Ze had Mark een app gestuurd (een klein beetje rondvragen en je hebt zijn nummer). In keurige, maar niet mis te verstane bewoordingen had ze hem bedankt voor al zijn inspanningen en zijn ‘sublieme timing’. Zijn daadkracht en snelheid hadden haar verrast. Ze had gehoopt dat die herkenbaar zouden zijn geweest bij alle vraagstellingen die om een oplossing vragen in ons land. Heer vertelde mij dit alles met enige schroom. “Ze kan het niet helpen, ze is van het type afmaker”. 

Fijne vakantie!
Ik wens iedereen namens Espaz, ondanks de roerige tijden (die wij tegemoet gaan), een hele fijne vakantie toe! Doe wat je doen moet. Of juist niet! 

Yvon