newsroom-espaz-rotterdam-header.1919x348_geknipt
Nieuws
Ten-dode-opgeschreven-blog-v2-1

Vak van management ondersteuner dood? No way!

29 december 2023

Zo aan het eind van het jaar kijken we terug en vooruit. Trendwatchers en al dan niet zelf benoemde profeten werpen een blik op de toekomst. Voorspellingen zijn grappig en interessant, maar uit ervaring weet ik dat ze zelden uitkomen. 

Ten dode opgeschreven
Tijdens een recente ontmoeting met een oud-collega keken we terug op onze samenwerking en het tijdsgewricht waarin deze plaatsvond. Niet eens zo heel erg lang geleden. De jaren waarin onze business, als je de geluiden mocht geloven, ten dode was opgeschreven. Ruim voor Corona. De secretaresseopleiding stond onder druk en schaalde af. Het UWV kwam met alarmerende berichten. Lijsten werden gepubliceerd met ‘overstapberoepen’. De functie van secretaresse zou uitsterven. Op korte termijn. Omscholing was geboden. De manager zou voortaan alles zelf gaan doen. Geholpen door verregaande automatisering en ingegeven door modern leiderschap.

Het was niet de eerste keer in mijn lange recruitment historie dat de secretariële teloorgang onderwerp van gesprek was. Relax, was mijn houding. Je denkt toch werkelijk niet dat de manager alles zelf gaat doen? Die wordt afgerekend op zijn core business en is voor het uitvoeren van ‘ondersteunend werk’ toch echt te duur. Natuurlijk is automatisering van grote invloed. Een zeer welkome invloed! Omarm vooral alle middelen die de uitvoering van alle soorten werk makkelijker en efficiënter maken, is mijn credo! 

Anno 2023
De functie van ondersteuner is anno 2023 alles behalve dood. De functienaam is aan verandering onderhevig, maar ook dat is niet nieuw. Ik weet nog dat KPN in de jaren 80 geen secretaresse meer uit de markt kon halen en dacht dit probleem te kunnen oplossen door van vrijdag op maandag de functienaam te wijzigen in die van management assistant. Het heeft nog heel lang geduurd voordat die truc resulteerde in meer geïnteresseerde kandidaten voor de job. 

Of we nu spreken over de functie van secretaresse, management assistant, PA, executive assistant of welke variant daarop ook, het gaat niet om de functietitel, het gaat om de inhoud. De doemscenario’s zijn ook afgelopen jaar niet uitgekomen. Het aantal management ondersteuners (laten we ze voor het gemak even zo noemen) is, populair gezegd, niet aan te slepen. Het aantal vacatures overstijgt in grote mate het aantal kandidaten. Wat helaas nu ook weer niet betekent dat er voor elke werkzoekende ondersteuner dé baan in no time voorhanden is. Het blijft een uitdaging voor iedereen de juiste match te vinden. Zeker in een functie waarin manager en ondersteuner één op één samenwerken en de juiste klik van doorslaggevende belang is.  

Toekomst
De inhoud van de ondersteunende functie zal verder transformeren door technologische vooruitgang en veranderende bedrijfsbehoeften. AI zal routinematig werk verder vereenvoudigen. Ik ken volksstammen aan ondersteuners die juichen als zij vriend AI het notuleren kunnen laten overnemen en zij hun tijd kunnen besteden aan leukere zaken. En laten we het ook niet overdrijven; bij de voorspelling dat de ondersteuner de co-manager gaat worden van de manager met ‘hetzelfde denk- en handelingsniveau’, heb ik zeer mijn twijfels. Ieder zijn of haar vak, tenslotte!

Het vak van ondersteuner zal altijd blijven, de functie-inhoud zal nooit hetzelfde zijn, de functienaam zal constant wijzigen. Voor velen een perfectie combinatie van bestaanszekerheid met niet aflatende uitdagingen. Wat willen we nog meer, anno 2024? 12 goede maanden om vorm en inhoud te geven aan het prachtige vak. Dat gaat ongetwijfeld lukken! 

Georgia Buitelaar
Partner Espaz