Over trends in de wereld van de office ondersteuner en HR.

Video-solliciteren. Het suddert al een hele tijd, eigenlijk sinds de geboorte van de webcam, maar echt booming is het nog niet. Terwijl het gros van de 20 tot 35-jarigen is opgegroeid met video en webcams, blijft een zakelijke presentatie op camera een heet hangijzer. Waar ligt dit aan?

De kandidaat staat niet te trappelen
Wij merken dat kandidaten niet staan te trappelen. Zijn wij Nederlanders gewoon te bescheiden? Of ligt het aan de beroepsgroep ondersteuners? Vanuit de aard van het werk staan de meeste assistants niet graag zelf in de spotlight.

Vanuit Espaz staan wij ook al aarzelend tegenover video als middel tot het screenen van kandidaten. De één is nu eenmaal beter in camera-presentatie dan de ander maar wat zegt dit over iemands kwaliteiten als management ondersteuner? 

Voor- én nadelen voor de recruiter
Een voordeel: bepaalde skills kunnen prima worden gedemonstreerd op video. Een snelle, positieve presentatie, een goede persoonlijke ‘pitch’, mooi taalgebruik en een verzorgde presentatie; dit alles kun je benoemen maar je kunt het beter laten zien (en horen)!

Een groot nadeel
Nadeel is de strenge
Europese privacy-wetgeving waar het gaat om het verwerken van persoonsgegevens (de AVG, van toepassing vanaf mei 2018). Beeld, dus foto of video, gelden zelfs als ‘bijzonder’ persoonsgegeven omdat je er informatie over iemands achtergrond, religie of eventueel handicap uit zou kunnen afleiden, waarvoor de richtlijnen nog stringenter zijn.

Zulke persoonsgegevens mag je niet zonder meer verwerken. Het is dan eigenlijk ook niet toegestaan een kandidaat te verplichten te solliciteren via video, er moet altijd de mogelijkheid zijn om ook te reageren op een andere manier. Een kandidaat moet formeel dus de keuze hebben.

Andere mogelijkheden video
Video hoeft niet persé te resulteren in een ‘beeld-cv’. Wat ook mogelijk is, is een (bijna) ouderwets gesprek via beeldbellen. Bij Espaz zijn we hier inmiddels ervaren in en na de initiële hobbels die te maken hadden met onwennigheid en technische onkunde zijn we erg blij met deze mogelijkheid. Het maakt ons flexibeler en voor veel kandidaten is het een uitkomst.

Er zijn ook diverse software tools voor bedrijven waarmee gestandaardiseerde vraag/antwoord interviews kunnen worden opgenomen. Een gevolg van grootschalige analyses van videosollicitaties zijn de ontwikkelde algoritmen die bijvoorbeeld taalgebruik of micro-expressies analyseren. Waar op wordt gelet zijn de formuleringen die worden gebruikt of de gezichtsuitdrukkingen, waaraan dan verregaande conclusies worden gebonden.

In tegenstelling tot het pitchen van je persoon via een filmpje lijken deze laatste toepassingen wél een grote vlucht te gaan nemen.

video en jij sfw

Video en jij
Zie jij kansen in solliciteren via video of lijkt het je helemaal niets? We zijn ook benieuwd of jij je in dit avontuur zou storten. Het is gewoon te verleidelijk om het níet te vragen. Probeer het gewoon eens! Een pitch van maximaal één minuut waarin je op een prikkelende manier ons vertelt wie jij bent, want jij kunt en wat jij zoekt. En waarom wij eigenlijk op zoek zijn naar jóu. Het beste video CV wint een professionele profielfotoshoot voor social media.

We overleggen altijd met de winnaar of die bereid is zichzelf voor het oog van de wereld online te presenteren dus dat hoeft je niet tegen te houden. Zonder toestemming doen wij niets ??

Lees de spelregels hier

Deze blog verscheen eerder in Espaz Online december 2017

Aanmelden voor nieuwsbrief

Naam(*)
Ongeldige invoer

E-mail(*)
Ongeldige invoer

Abboneer mij
Ongeldige invoer

Meest gelezen artikel

Meer weten over de SharePoint trainingen?

Heb je belangstelling voor de SharePoint trainingen, of in zijn algemeenheid voor de praktische 'workouts' voor office ondersteuners die Espaz...

Een vraag aan ons?

E-mail(*)
Ongeldige invoer

Vraag(*)
Ongeldige invoer