Over trends in de wereld van de office ondersteuner en HR.

Het nieuwe jaar is 2 dagen jong. We wensen iedereen een succesvol 2018! Hoe je dit succes bereikt binnen je vak management ondersteuning is niet meer zo klip en klaar; het zijn roerige tijden voor het secretaressevak. Belangrijk is die stip aan de horizon; waar wil jij naartoe dit jaar?

TIP 1: zet in op digitale skills

Wie de ontwikkeling van het secretaressevak op de voet heeft gevolgd kan niet anders: vol inzetten op digitale skills. Iedereen beleeft de digitalisering aan den lijve. Inhoud is belangrijk maar de middelen inmiddels niet minder. Communiceren gebeurt digitaal, (samen)werken in de Cloud, de wereld van social media is prominent aanwezig en, niet te vergeten, blijvend leren en jezelf ontwikkelen (een must!) doe je voor een groot deel online. De wereld ligt onder handbereik. Het vakgebied management ondersteuning verandert in rap tempo, maak er jouw uitdaging van!

TIP 2: bescherm je privacy

Niet voor niets gaat in 2018 in Europees verband nieuwe, internationale privacy-wetgeving in. Heel belangrijk voor bedrijven maar ook voor jou. Je ben een professional, maar ook een privé persoon. Zorg dat je weet waar de ‘privacy-discussie’ over gaat.

Je laat, door je voortdurende online aanwezigheid, overal je sporen na. Stel jezelf vragen als: wil ik dat gegevens over mijn online gedrag zomaar te gebruiken zijn? Indien niet, hoe kan ik mijn privacy beter afschermen? Hoe maak ik mijn diverse accounts op verschillende platforms zo veilig mogelijk? Als je gaat solliciteren is het heel belangrijk om je te verdiepen in wat potentiële werkgevers van jou kunnen (en mogen) zien op internet. Je speelt zelf een actieve rol hierin. De basis ligt bij kennis van zaken.

Tip 3: investeer in fit en gezond

Zitten is het nieuwe roken! Kantoorwerk is comfortabel maar kent ook risico’s. Nederlanders behoren tot de meest zittende mensen ter wereld. Heb je dit inmiddels al heel vaak gehoord, stel jezelf dan de vraag: wat heb ik gedaan met die kennis? Januari is dé maand om slechte gewoonten (geleidelijk) te vervangen door betere.

Ook hier geldt: de informatie ligt voor het grijpen. Lees je kritisch in en maak je eigen keuzes. Voeding en beweging; in ieders dagritme valt wel íets aan te passen. Na een paar weken volgt de beloning; je bent positiever gestemd en scherper van geest. De bijdrage daarvan aan jouw zakelijk succes valt moeilijk te overschatten!

Tip 4: focus

‘De wereld onder handbereik’ heeft ook nadelen. Voortdurend wordt om je aandacht gevraagd. E-mail, whatsapp, yammer of vergelijkbare programma’s, notificaties zijn standaard zichtbaar en hoorbaar, tenzij je zelf kiest om de instellingen aan te passen. Kennelijk zitten onze hersens zó in elkaar dat we het moeilijk vinden om deze signalen te negeren; denk maar aan die melding (nieuw bericht) bij een appje op je telefoon, rond en rood en roepend om een actie. Steeds onderbreken we dat wat we aan het doen zijn om te kijken wat die melding inhoudt. Gevolg is versnippering van aandacht. Inmiddels is voldoende vastgesteld dat dit onze productiviteit allesbehalve goed doet. ‘Multitasken’ is uit, focus is in.

Conclusie is: hoe moeilijk het ook is, wijzig de settings van programma’s zodanig dat je geen zichtbare of hoorbare meldingen krijgt bij ieder nieuw bericht. Meldingen die opdringerig over je beeldscherm floepen zijn helemaal uit den boze. Daarnaast: train je focus! Hoe? Iedereen moet daar een eigen keuze in maken. Doe sowieso maar één ding tegelijk. Zoek de stilte op, sport, mediteer, lees een boek… Niet makkelijk, wel belangrijk!

Aanmelden voor nieuwsbrief

Naam(*)
Ongeldige invoer

E-mail(*)
Ongeldige invoer

Abboneer mij
Ongeldige invoer

Meest gelezen artikel

Meer weten over de SharePoint trainingen?

Heb je belangstelling voor de SharePoint trainingen, of in zijn algemeenheid voor de praktische 'workouts' voor office ondersteuners die Espaz...

Een vraag aan ons?

E-mail(*)
Ongeldige invoer

Vraag(*)
Ongeldige invoer